Inilah cara ibu simpan bahan mentah..
Biasanya lepas belanja ibu siang/potong/cuci siap-siap ayam, ikan, sotong, udang atau segala macam lauk yang dibeli..
Kemudian asingkan dalam plastik & tulis siap-siap nama menu ..
Sebab nanti bila nak masak senang nak tahu bahan tu untuk masak apa..
Sebelum ni ibu letak je dalam plastik asingkan siap-siap..
Tapi bila dah beku, nampak sama je semuanya..
Kadang nak masak lain tapi terkeluarkan bahan untuk masak menu lain..
So dari situ ibu jadikan pengajaran..
Tulis siap-siap nama menu kat plastik..
Lepas tu ibu sumbat je semuanya dalam freezer mate..
Kemudian senaraikan lauk mentah & sayuran kat kertas letak depan pintu peti ais..
Cara ni lebih pratikal buat ibu..
Bila dah habis guna ibu potong dari senarai lauk mentah..
Benda ni boleh menjimatkan masa ibu2 yang bekerja..
Ok, siap..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan